Erwtensoep maken

Erwtensoep maken

Officieel is de Hollandse erwtensoep het traditionele nieuwjaarsrecept. Maar ik denk dat u net als ik rond deze tijd ook al een erwtensoepje zou lusten. Het zou zonde zijn om die heerlijke soep maar 1 keer per jaar te eten. Daarom zet ik nu al dit heerlijke recept online!

Geen enkel gerecht is zozeer het symbool van warmte en huiselijke gezelligheid. Elk volk heeft zijn eigen soort soep, waar het mateloos trots op is. Zoals wij Nederlanders zo trots zijn op ons erwtensoep maken. Van zo’n nationale soep bestaan er vaak evenveel recepten als er gezinnen zijn.

Zo ziet u maar hoe mateloos populair soep altijd al is geweest, en het nog steeds is! Maar, we moesten maar eens beginnen met erwtensoep maken!

We beginnen met de ” Hollandse erwtensoep” en daarna schotse erwtensoep!

 

Hollandse Erwtensoep

Ingrediënten Hollandse erwtensoep:

400 Gram spliterwten
500 Gram hamschijf,varkenskrabbetjes of varkenspootjes
250 Gram verse spek
3 schoongemaakte en in ringen gesneden preien
een half geschilde, en in blokjes gesneden selderieknol
1 in blokjes gesneden winterwortel
4 eetlepels grof gesneden selderie
2,5 liter water
zout&peper
1 rookworst

Bereidingswijze erwtensoep maken:


Was de spliterwten en doe ze met varkensvlees, het spek, de ringen prei,de blokjes selderieknol en winterwortel, de grof gesneden selderie en het water in een pan. Breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag,leg een deksel op de pan en roer gedurende 2 uur lang af en toe door de zachtjes kokende soep. Maak de soep op smaak met wat zout en peper. Haal het vlees na de 2 uur uit de soep en snij het in plakjes. Snij ook de rookworst in plakjes. Serveer nu de soep met het vlees apart erbij. Zorg ook voor voldoende rogge en bruinbrood voor de optimale smaaksensatie!!

 

Schotse erwtensoep

Ingrediënten schotse erwtensoep:

1 lamspootje(vlees met been) of 250 gram lamslappen met een paar lamsbenen of een gewone mergpijp.
2 liter loud water
zout
peper
1 blaadje laurier
2 uien
1 bos bladselderij
1 prei
200 gram spliterwten
6 volle eetlepels gort
peterselie

Bereidingswijze schotse erwtensoep:
Zet lamsvlees met been op met koud water, zout & paper, laurier en 1 ui. Temper het vuur zodra het water aan de kook is gekomen en schuim af. Leg een deksel op de pan en laat het vlees 2 uur intrekken. Snipper ondertussen de selderij en prei. Voeg dan de spliterwten, bladselderij en prei toe en laat dit een uur meekoken. Strooi nu de gort erin en laat het geheel nog ongeveer een uur pruttelen. Het is bij deze erwtensoep niet de bedoeling dat de erwten worden stukgeroerd. Strooi er vlak voor het serveren royaal gehakte peterselie over.
Als u niet van lamsvlees houdt kunt u ook een hamschijf nemen, deze hoeft dan niet vooraf gekookt te worden.

 

Extra tips bereidingswijze erwtensoep maken:

Ik heb nog een paar tips voor je voor de bereiding van de erwtensoep, maar deze tips kunnen in principe voor elke soort soep gebruikt worden. Altijd handig toch?

Het is erg moeilijk om op een aardgasfornuis dat hele zachte “trekken” voor elkaar te krijgen. Meestal gaat dit te hard. Probeer het kleinste vuurtje en regel dit nog met een plaatje onder de pan.
Zet de soepbeentjes of graten eerst op zonder groenten en kruiden, schuim af en voeg dan pas verdere ingrediënten toe. Dit voorkomt dat dat u juist de kruiden zou afschuimen!
Bewaar soep en bouillon altijd in de koelkast! warm alleen de hoeveelheid op die u nodig heeft en niet de hele pan. Dit betekent dus dat u soep niet 3 keer kan opwarmen en weer af kan laten koelen, dit komt de soep niet ten goede!

Varianten erwtensoep maken:


Wat ook lekker is, is om in plaats van het vlees uit de soep te halen en het op een broodje te leggen, om het vlees in de soep te laten zitten en tegelijkertijd op te eten!
Kook geen spek mee met de erwtensoep, maar bak de spek apart en beleg daarmee het roggebrood.
Bind de soep nog wat meer door twee geraspte rauwe aardappelen ( een kwartier) mee te laten koken.
Succes met het Erwtensoep maken!!

 

 

 

Categorieën: Soep recepten

Reacties zijn afgesloten.